Uiteraard hebben wij een heleboel voorbereidingen gedaan. Veel mensen vragen aan ons: hoe weten jullie dat allemaal? Wij hebben veel gelezen op websites van andere mensen die op wereldreis zijn geweest, en dan met name richting Azië. Op veel sites stonden handige tips en dingen waar we op moesten letten. Door dit te lezen konden we specifieker zoeken op internet en hebben we een heleboel geleerd in het half jaar voor onze wereldreis. Daarnaast hebben we inmiddels veel verhalen gehoord van anderen.
Hieronder een overzicht van een aantal dingen die we hebben geregeld en hoe we het hebben geregeld (uiteraard lang niet alles). Mocht je vragen hebben, mail ons gerust want we vinden het alleen maar leuk als we anderen kunnen helpen! (we@travelbugontheroad.nl)
Visa
Er zijn verschillende landen waar wij een visum voor geregeld hebben of waar we onderweg een visum gaan regelen.
- Turkije: dit was snel geregeld omdat we dit online konden doen.
- Iran: deze aanvraag hebben we in Den Haag gedaan. Dit kon tussen 14.00 en 16.00. We hadden van iemand de tip gekregen om te zorgen dat je er minimaal een half uur van te voren bent, dit was echt een goede tip! Toen wij rond 13.30 uur aankwamen stonden er pas 4 mensen voor ons, om 13.50 mochten we naar binnen en om 14.05 stonden we weer buiten en zou het geregeld worden. Inmiddels stond er wel een lange rij met andere mensen. Onze paspoorten zijn binnen een week weer teruggestuurd via de post.
- Turkmenistan: voor een transitvisum (maximaal 5 dagen) heb je een visum nodig voor het land voorafgaand aan Turkmenistan en het land na afloop. Een tourist visa waarmee je langer dan 5 dagen mag blijven wordt nauwelijks afgegeven en is erg ingewikkeld. Dit visum hebben we in Brussel aangevraagd. Helaas bleek dit een lastige procedure en moesten we meerdere documenten (rijbewijzen, werkgeversverklaring, autopapieren) aanleveren die niet vooraf aangekondigd waren op de website. Dankzij een aantal copyshops in de straat met alle ambassades hebben we het ter plekke kunnen regelen en is het gelukt! Daarnaast moesten we de precieze route en overnachtingsplekken aangeven.
- Oezbekistan: ondanks dat dit een Frans talige ambassade is en dat de communicatie wat lastig verliep waren ze erg behulpzaam. We hebben een LOI (Letter Of Invitation) geregeld via stantours. Door te mailen naar info@stantours.com en te vragen om een LOI voor Oezbekistan (in Engels) krijg je een hele lijst terug met dingen die je moet aanleveren. Vooraf hebben we telefonisch contact gehad en ze waren erg vriendelijk en gemakkelijk! Toen we eenmaal de LOI hadden zijn we naar Brussel gegaan. Binnen een half uur stonden we weer buiten met ons visum (tegen contante betaling overigens, veel euro’s mee nemen!)
- Tsjatikistan: dit visum kan ook per post aangevraagd worden maar omdat wij opnieuw naar Brussel moesten om het visum van Turkmenistan op te halen (wat echt niet via de post kon) hebben we ervoor gekozen om de paspoorten direct af te geven bij de ambassade. Bij de ambassade waren ze behulpzaam. Ze zeiden dat we (met de spoedprocedure) de paspoorten na 2 dagen konden ophalen. Nadat wij uitlegden dat we van ver kwamen kon het dezelfde dag nog geregeld worden. Wie niet waagt wie niet wint… Ook de permit voor de pamir highway hebben wij zonder problemen gekregen.
- Kirgizië: geen visum nodig
- Kazachstan: geen visum nodig en sinds 1 januari 2015 hoef je je ook niet meer te laten registreren bij de politie als je niet langer dan 15 dagen blijft.
- China: toen wij vertrokken was het zo dat je binnen 3 maanden na aanvraag het land binnen moest reizen, en aangezien wij pas half september China in reizen was dit niet mogelijk.Wij hebben dit visum in Theran (Iran) kunnen regelen. Hiervoor moet je een brief hebben van de Nederlandse ambassade in Iran. We zijn naar de Nederlandse ambassade geweest, maar daar kan je alleen terecht nadat je een online afspraak hebt gemaakt. Op goed geluk hebben we het geprobeerd bij de Chineze ambassade zonder brief van de Nederlandse ambassade en het is ons gelukt. Maar we weten wel dat we de enigen zijn geweest. Daarnaast is sinds augustus 2015 de wetgeving veranderd en nu moet je China binnen 1 maand na aanvraag in reizen.
- Laos: dit visum kan aan de grens geregeld worden.
- Thailand: geen visum nodig als je maximaal 15 dagen blijft, anders heb je wel een visum nodig dat je van te voren moet aanvragen of dat je in Bangkok kan aanvragen. Wij zijn twee keer Thailand in gegaan en hadden dus geen visum nodig.
- Cambodja: dit visum kan je aan de grens regelen
- Maleisië: net als de visa van Laos en Cambodja kan dit visum aan de grens geregeld worden.
Verzekeringen
Aangezien wij langer dan 180 dagen op reis zijn (de dekking van de meeste reisverzekeringen) hebben wij een speciale reisverzekering nodig. We hebben ervoor gekozen deze af te sluiten bij Allianz, de globetrotter verzekering.
Daarnaast hebben wij een speciale rechtsbijstand verzekering afgesloten, waarbij we met name gelet hebben op aansprakelijkheid in het verkeer.
- Voor de auto hebben wij een offroad verzekering, op deze groene kaart zijn landen tot en met Turkije gedekt.
- Georgie: verzekering in Batumi (in dollars)
- Armenie: aan de grens (in dollars)
- Iran: wij hebben een autoverzekering voor een maand geregeld via diksverzekering en daar staat Iran niet op doorgestreept. Ook diks is niet goedkoop, maar net iets goedkoper dan Alessie.
- Centraal Azië: voor de landen na Iran hebben wij ons via Alessie verzekerd. Helaas geldt deze dekking alleen voor centraal Azie en niet voor Zuid-Oost Azie.
- In Zuid-Oost Azie hebben we soms verzekeringen aan de grens gekocht (Thailand en Maleisie), maar andere keren hebben we onverzekerd rond gereden (Laos en Cambodja). Wel hebben we elke keer gezocht naar een optie om te verzekeren maar het is niet altijd gelukt.
Carnet de Passage
Voor Iran, Cambodja en Maleisie moeten we een Carnet de Passage regelen. Dit is een document dat we bij de grens nodig hebben. Het Carnet de Passage is een garantie voor de overheid van een land dat de auto weer uitgevoerd wordt en dat als we dat niet doen we ze een bedrag verschuldigd zijn ter waarde van de auto. Wij hebben dit kunnen regelen via de Duitse ANWB (de ADAC).
EHBO
We hebben ervoor gekozen om een op maat gemaakte EHBO-cursus te doen. Via www.a1trainingen.nl hebben wij in twee avonden geleerd hoe we kunnen verbinden, wat te doen bij brandwonden, wat te doen bij verstuikingen en breuken, spalken, maar ook het leggen van stompverband, verplaatsen, reanimeren e.d. Ook hebben we samen gekeken wat handig is om mee te nemen.
Een dag off-road rijden
We zijn een dag naar Furstenau in Duitsland geweest (https://www.furstenforest.eu/nl). Hier hebben we onze auto goed leren kennen en gekeken naar de mogelijkheden. We hebben door water gereden, schuin gereden, maar ook juist heel stijl omhoog of naar beneden. Foto’s en filmpjes staan in het fotoalbum.
Apparatuur: gps / satelliet telefoon
We wilden graag een gps die we na dit jaar nog kunnen gebruiken bij wandelweekenden. Vandaar dat wij gekozen hebben voor een garmin gpsmaps 64s. Dit is een gps waarvan men zegt dat deze niet optimaal is voor de auto, maar wij hebben hier geen problemen mee gehad. Soms was het schermpje wat klein, maar eigenlijk vonden wij het altijd goed te doen. De kaarten konden we gratis downloaden via openstreetmaps. Zelfs tot in de meest verre uithoeken stonden wegen en wandelpaden erop!
Wat betreft satelliet telefoon hebben wij gekozen voor iridium. Deze telefoon heeft in Azië het grootste bereik. We hadden een abonnement bij dit toestel (30 minuten per maand) maar zouden iedereen dit erg willen af raden. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt omdat het in elk land zo simpel is om een simkaart te kopen. Voor een paar euro hadden we in elk land een lokale simkaart waarmee we onbeperkt konden internetten (en dus konden bellen via skype/facetime). Wat trouwens wel leuk was is dat we met de sateliettelefoon elke dag een locatie konden updaten, op deze manier werd de kaart op de website geüpdate.
De auto
Klik hier voor meer informatie over de auto
De route
Klik hier voor meer informatie over de route
Vooraf gepland
Zie de kaart hierboven voor one geplande route. Grofweg zag onze planning er als volgt uit:
- Nederland: vertrek op 31 mei
- Turkije: van 2 tot 26 juni
- Georgië: van 26 juni tot 4 juli
- Armenië: van 4 juli tot 10 juli
- Iran: van 10 juli tot 27 juli
- Turkmenistan: van 28 juli tot 31 juli
- Oezbekistan: van 31 juli tot 15 augustus
- Tajikistan: van 15 augustus tot 2 september
- Kirgizië: van 2 tot 9 september
- China: van 9 september tot 9 oktober
- Laos: van 9 oktober tot 2 november
- Thailand: van 2 tot 29 november
- Maleisië: van 29 november tot 23 december
Uiteindelijk gereden
De uiteindelijk gereden route is te bekijken op onze homepage. We zijn in een aantal landen korter geweest, maar we hebben ook een aantal landen extra bezocht (Kazachstan en Cambodja). We hebben steeds per dag bekeken wat we wilden doen, met in ons achterhoofd deze grove planning. Een aantal data stonden vast vanwege het visum (Turkmenistan en China).
- Nederland: vertrek op 31 mei
- Turkije: van 3 tot 21 juni
- Georgië: van 21 juni tot 30 juni
- Armenië: van 30 juni tot 8 juli
- Iran: van 8 juli tot 27 juli
- Turkmenistan: van 27 juli tot 31 juli
- Oezbekistan: van 31 juli tot 8 augustus
- Kazachstan: van 8 tot 13 augustus
- Oezbekistan: van 13 tot 15 augustus
- Tajikistan: van 15 tot 25 augustus
- Kirgizië: van 25 augustus tot 9 september
- Kazachstan: van 9 tot 12 september
- Kirgizië: van 12 tot 16 september
- China: van 16 september tot 15 oktober
- Laos: van 15 tot 24 oktober oktober
- Thailand: van 24 tot 31 oktober
- Laos: van 31 oktober tot 15 november
- Cambodja: van 15 tot 19 november
- Thailand: van 19 november tot 3 december
- Maleisië: van 3 december tot 23 december
- Qater: van 23 december tot 24 december