Travelling – it leaves you speeches, then turns you into a storyteller

“Travelling – it leaves you speeches, then turns you into a storyteller”. En veel verhalen hebben we…. Hoe ga je zo’n reis nu in het kort beschrijven?!

We doen op verschillende manieren een poging, al is alles niet volledig en is er nog zoveel meer. Hieronder feitjes, ons verhaal met ongeveer één zin per land en een heleboel veel gestelde vragen. Als je meer zin hebt in beeldmateriaal: klik hier voor ons filmpje met alle hoogtepunten achter elkaar!

Feitjes:
– 23 landen
– 1 lekke band
– Ruim 39 000 km
– 207 dagen onderweg
– 9453 foto’s, en daarnaast nog veel filmmateriaal
– 8 visa en 51 stempels in ons paspoort
– 5 keer bezoek uit Nederland
– Hoogste punt: 5211 meter
– Langste wandeling op 1 dag: 26 km
– Aantal betaalde bekeuringen: 1
– Aantal verschillende overnachtingsplekken: 145
– Aantal nachten in de tent: 64
– Aantal nachten in een hotel / hostel / yurt / homestay etc: 140
– Laagste temperatuur: -11 graden Celsius
– Goedkoopste diesel: 9 eurocent per liter
– Aantal onvergetelijke momenten: ontelbaar!!

Verkorte samenvatting
Van Nederland zijn we in 4 dagen naar Turkije gereden, Europa kunnen we in elke andere zomervakantie gemakkelijk doen. In Turkije hadden we ons eerste bezoek van vrienden, erg gezellig! Ook maakten we onze eerste ballonvaart boven Cappadocia, een aanrader voor iedereen. Na Turkije gingen we naar Georgië, een geweldig vakantieland dat alles heeft: bergen, kloosters, grotten, strand, gezellige hoofdstad, en alles binnen 2 uur van Tbilisi. Armenië bestaat alleen maar uit kloosters, na een paar hadden wij er genoeg en wij hebben dan ook vooral genoten op camping 3GS (aanrader!). Iran heeft ons in alle kanten verrast, zo anders dan iedereen denkt: veilig, vriendelijk, gastvrij en erg geïnteresseerd in buitenlanders. Ook kwamen in Iran onze beide zussen op bezoek, bijzonder dat ze een stukje van onze reis hebben meegemaakt. Turkmenistan is één grote zandbak met twee highlights: de hoofdstad en Ashgabat en de gaskrater midden in de woestijn. Oezbekistan heeft een aantal leuke steden, waarvan Khiva de gezelligste was. Vanuit Oezbekistan zijn we naar Kazachstan gegaan waar we heerlijk gewandeld hebben in de bergen. In Tajikstan kregen we weer bezoek van vrienden, samen hebben we de Pamir Highway gereden, een geweldig prachtige route waar geen woorden voor zijn. Kirgizië is ons favoriete land met prachtige natuur! We hebben erg genoten van de bergen, de meren en de prachtige uitzichten. Vervolgens gingen we naar China, waar we in 30 dagen ruim 9000 km hebben afgelegd. Tibet was prachtig, maar helaas hadden we echt veel te weinig tijd om dingen te zien. We waren dan ook erg blij toen we in zuid-oost Azië kwamen en weer tijd hadden. We kregen bezoek van mama/Nora en Bertus in Laos. Laos is het armste land in zuid-oost Azië, en ook het minst toeristisch. Hoogtepunten in Laos waren het ziplinen door de jungle en een scooter tocht langs alle watervallen en grotten. In Cambodja hebben we alleen de highlights gedaan omdat Annieke hier al eerder was geweest. Zowel de killing fields als Ankor Wat waren erg indrukwekkend, beiden op hun eigen manier. In Thailand kwamen we weer meer in de westerse wereld, alles is weer verkrijgbaar en er zijn weer goede wegen. We hebben heerlijk gerelaxt aan de mooie stranden hier. In Maleisië hadden we helaas veel last van het regenseizoen, we hebben nog een aantal dingen bekeken maar we waren ook wel een beetje ‘vakantie-moe’ en toe aan lekker niksen 🙂 Na de auto in de container gedaan te hebben, hebben we op Borneo lekker helemaal niets gedaan, okay op een dag duiken na dan 😉

Veel gestelde vragen
Wat is het meest verrassende land?
Iran! Het beeld dat iedereen van Iran heeft klopt echt niet, Iran was een ontzettend veilig land waar mensen enorm gastvriendelijke zijn.

Wat is de mooiste stad?
Khiva in Oezbekistan vonden wij erg leuk, een stad in de woestijn bestaand uit gebouwen gebouwd van zand. De stad is nog in de oorspronkelijke staat, wat het erg mooi maakt.

Hebben jullie pech gehad?
Één lekke band en een keer startproblemen (we denken door slechte diesel), verder helemaal niets qua auto! Verder zijn alleen onze stoelen zijn gestolen van het dak van de auto, vervelend, maar we zijn blij dat ze verder niet hebben ingebroken.

Wat is het meest bijzondere / indrukwekkendste?
Er zijn zoveel bijzondere dingen die we hebben meegemaakt!! Één van de bijzondere dingen is de gaskrater in Turkmenistan. De Russen hebben in de jaren 60 gezocht naar gas, er is iets mis gegaan bij het boren en er lekte gas. Ze hebben het toen aangestoken met het idee dat het binnen een paar dagen wel uitgebrand zal zijn. Nu, ruim 50 jaar later, brand het nog steeds midden in de woestijn. Vooral ’s avonds is dit erg bijzonder!!

Wat is mooiste route?
De Pamir Highway in Tajikistan was echt een prachtige route! We hebben er niet sneller dan 30 km/h gereden, maar het was prachtig met elke 20 km weer een compleet ander berglandschap.

Favoriete land?
Kirgizië! We vonden de natuur echt prachtig hier, vooral bij lake Song-Kul hebben we erg genoten van de bergen en het meer.

Zijn jullie ziek geweest?
Beiden hebben we last gehad van hoogteziekte, we zijn hier echt goed ziek van geweest. Gelukkig ging dit na een paar dagen weer over. Verder hebben we geen gezondheidsproblemen gehad (op een blauwe teen en een geschaafde knie na).

Verschillende vervoersmiddelen?
Travelbug, tuktuk, motor, kano, fiets, bus, bamboetrein, vliegtuig, boomstam boot, ferry, paard, luchtballon, scooter, olifant.

Wat zijn de slechtste bestuurders?
Chinezen! Alleen maar jonge mensen in veel te grote auto’s die onverwacht overal op de rem gaan (vooral bij tunnels – bij elke tunnel staat aan het begin een kettingbotsing).

Wat was de grootste tegenvaller?
China, de vele euro’s die we hier voor hebben moeten betalen waren het niet waard, er waren te weinig permits geregeld van te voren, de afstanden waren te groot en de wensen van ons en de groep te verschillend. 

Wat was de slechtste weg?
In Kirgizië zijn we een keer omgedraaid omdat de weg zo slecht was, er lagen zoveel stenen! Maar over het algemeen genomen had Tajikistan de slechtste wegen.

Kon je overal aan geld komen?
In Iran kun je niet pinnen, dus hier hadden we dollars voor bij ons. In Oezbekistan konden we geld wisselen op de zwarte markt, de koers was veel beter dan pinnen! En verder konden we eigenlijk overal wel pinnen.

Vieste land?
Zeker weten China! Chinezen spugen echt overal op straat. In tempels zie je staan ‘do not spit’ en toch gebeurd het nog. Ook de toiletten zijn hier erg slecht, van die Franse sta-wc’s en dan ook nog met velen op een rijtje zonder hokjes oid!

Hoeveel bekeuringen hebben jullie?
Ja eentje, voor het niet mogen kamperen aan een prachtig meer. Die van alle snelheidsbekeuringen hebben we ontweken 😉

Ervaringen met de politie?
Ja, in de stanlanden hadden we om de 100 km controles en ook zeer regelmatig flitsers. Gelukkig zijn we er altijd onderuit gekomen door de domme toerist uit te hangen, door te rijden, te onderhandelen of gewoon weg te rijden 🙂

Zijn jullie veel mensen tegengekomen?
Ja, ontzettend veel! In Centraal-Azië (Iran tot Kirgizië) zijn we veel overlanders tegen gekomen. Mensen met de motor onderweg van India naar Duitsland, mensen met auto, en vooral veel fietsers (van Europa naar China). In Zuid-Oost Azië zijn we geen overlanders meer tegen gekomen maar waren er vooral veel backpackers.

Mooi verhaal?
Er zijn zoveel verhalen, bijvoorbeeld over Iran waar mensen naast ons kwamen rijden op de snelweg. Ze deden hun raampje open en begonnen een echt gesprek, terwijl we 100 km/h reden!! En dit gebeurde niet één keer, maar zeer regelmatig!
Of over onderhandelen met de politie over een snelheidsbekeuring in Oezbekistan. We werden aangehouden door een politieagent, we moesten mee naar een garagestation naast een tankstation, daar blijkt een politie auto te staan. We reden 83 km/h te rijden, waar we 80 mochten, en daar wilden ze 50 dollar voor hebben! Uuh nee! We begonnen te onderhandelen: 1 km/h is 1 dollar, 2 km/h is 2 dollar, 3 km/h is 3 dollar. Maar daar wil de agent niks van weten, de agent wil 50 dollar. Oké, dan gaan we naar het politiebureau zeggen wij, nee naar de bank zegt hij. ‘Politiebureau’ ‘bank’ ‘politiebureau’ ‘bank’ ‘politiebureau’ ‘bye bye’. En we mogen weg zonder iets te betalen.
Of over China: sta je even wat te eten bij de auto, staan er 30 mensen om je heen. Of sta je te tanken, klimmen er zo maar mensen in je auto! Ze zullen niks doen en zijn alleen maar nieuwsgierig, maar toch…. Niet wat wij gewend zijn!

En er is nog zoveel meer…. Het ergste verkeer: Cambodja – Phnom Penh. Warmste land: Iran. Langste wachttijd bij de grens: Cambodja naar Thailand. Lekkerste eten: Thailand….

Mocht je nog nieuwsgierig zijn naar andere dingen of andere vragen hebben, reageer op deze weblog en wij zullen hieronder antwoorden.

Dit was het dan, onze laatste weblog van onze wereldreis. Heel erg bedankt voor al jullie reacties en mailtjes etc. Het was fijn om al onze ervaringen te mogen delen!!

Liefs, Daan & Annieke

image.jpeg

6 reactie op “Travelling – it leaves you speeches, then turns you into a storyteller

  1. Owja, nog een veel gestelde vraag: de auto komt rond 16 januari in Nederland aan. Op de website wordt regelmatig de locatie van het schip geüpdate, zoals je nu kan zien ligt het schip nog in de haven van Kuala Lumpur.

  2. Knap:7 maanden met zo onelbaar veel unieke ervaringen zo krachtig samengevat!
    ( vanaf jullie eigen i- pad zal mijn bericht nu toch wel geplaatst worden?)

  3. Klinkt goed die samenvatting. En wat heeft jullie auto het op en top gedaan zeg! Komt vast door alle voorbereidingen en al het werk wat jullie in de auto hebben gestoken!!!

Laat een bericht achter

© 2025. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.